Otyłość dziecięca – czynniki ryzyka i zapobieganie

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Ľubica Trnková, Eva Balogová

1 (71) 2019 s. 74–79
Kliknij aby wrócić do spisu treści
74_1_71_2019.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.10

Fraza do cytowania: Trnková Ľ, Balogová E Otyłość dziecięca – czynniki ryzyka i zapobieganie. Piel Pol. 2019;1(71):74–79. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.10

Światowa Organizacja Zdrowia uznała otyłość za skomplikowany ogólnoświatowy problem zdrowotny, który powstał w wyniku kombinacji uwarunkowań genetycznych oraz czynników środowiskowych. W ostatnim okresie zauważamy wzrost występowania otyłości również u dzieci. Ze względu na dużą częstość występowania oraz liczne komplikacje staje się ona coraz bardziej widocznym problemem wieku dziecięcego w krajach ekonomicznie rozwiniętych, włączając w to również Słowację. Okresem ryzyka jest okres dojrzewania, kiedy to defi nitywnie rozmnożyć mogą się komórki tłuszczowe, których ilość pozostaje na całe życie. Cele artykułu to zwrócenie uwagi na wzrastający trend występowania otyłości u dzieci oraz jej negatywny wpływ na stan zdrowia i psychiki dziecka, jak również na skutki zdrowotne otyłości dziecięcej w dorosłości, prezentacja czynników, które – jak wywnioskowano – mają największy udział w powstawaniu otyłości dzieci w wieku szkolnym na Słowacji oraz podkreślenie zapobiegawczego potencjału odżywiania w procesie kształtowania zdrowego stylu życia.

Słowa kluczowe: otyłość u dzieci, częstość występowania, zapobieganie, czynniki ryzyka.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone