DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.10 Fraza do cytowania: Trnková Ľ, Balogová E Otyłość dziecięca – czynniki ryzyka i zapobieganie. Piel Pol. 2019;1(71):74–79. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.10 Światowa Organizacja Zdrowia uznała otyłość za skomplikowany
ogólnoświatowy problem zdrowotny, który powstał w wyniku
kombinacji uwarunkowań genetycznych oraz czynników środowiskowych.
W ostatnim okresie zauważamy wzrost występowania
otyłości również u dzieci. Ze względu na dużą częstość występowania
oraz liczne komplikacje staje się ona coraz bardziej widocznym
problemem wieku dziecięcego w krajach ekonomicznie
rozwiniętych, włączając w to również Słowację. Okresem ryzyka
jest okres dojrzewania, kiedy to defi nitywnie rozmnożyć mogą się
komórki tłuszczowe, których ilość pozostaje na całe życie. Cele
artykułu to zwrócenie uwagi na wzrastający trend występowania
otyłości u dzieci oraz jej negatywny wpływ na stan zdrowia i psychiki
dziecka, jak również na skutki zdrowotne otyłości dziecięcej
w dorosłości, prezentacja czynników, które – jak wywnioskowano
– mają największy udział w powstawaniu otyłości dzieci w wieku
szkolnym na Słowacji oraz podkreślenie zapobiegawczego
potencjału odżywiania w procesie kształtowania zdrowego stylu
życia.
Słowa kluczowe: otyłość u dzieci, częstość występowania, zapobieganie, czynniki ryzyka.
|
|