Sztuczne żywienie osób cierpiących na zaburzenia otępienne jako składowa opieki pielęgniarskiej – wybrane zagadnienia etyczne

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Patrycja Zofia Zurzycka, Katarzyna Czyżowicz, Grażyna Puto

2 (72) 2019 s. 204–210
Kliknij aby wrócić do spisu treści

Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.28

Fraza do cytowania: Zurzycka PZ, Czyżowicz K, Puto G Sztuczne żywienie osób cierpiących na zaburzenia otępienne jako składowa opieki pielęgniarskiej – wybrane zagadnienia etyczne. Piel Pol. 2019;2(72):204–210. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.28

W związku ze starzeniem się społeczeństw i wzrastającą liczbą osób cierpiących na zaburzenia otępienne personel medyczny coraz częściej stawać będzie w obliczu konieczności rozwiązywania dylematów związanych z prowadzeniem wspomaganego i sztucznego żywienia wśród tej grupy pacjentów. Decyzje o wszczęciu sztucznego żywienia i nawadniania powinny być podejmowane przez zespół terapeutyczny i rodzinę pacjenta przy uwzględnieniu jego wcześniejszych życzeń czy preferencji oraz dokonaniu uważnego bilansu potencjalnych korzyści, jak i niedogodności czy szkód związanych z rozważaną terapią. W przypadku wdrożenia interwencji żywieniowych konieczna jest regularna ocena efektów prowadzonych działań. Celem pracy jest przedstawienie wybranych zagadnień etycznych związanych z prowadzeniem sztucznego żywienia osób cierpiących na zaburzenia otępienne.

Słowa kluczowe: sztuczne żywienie, otępienie, opieka pielęgniarska, opieka medyczna.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone