Fraza do cytowania: Kalinowski P, Mirosław K Rozpowszechnienie alergii pokarmowych wśród pacjentów oddziału alergologicznego. Piel Pol. 2014;1(51):9–12. Wstęp. Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu powodująca występowanie objawów klinicznych. Obserwowany w ostatnich latach wzrost liczby reakcji alergicznych u dzieci może być spowodowany częstszą, wcześniejszą lub bardziej intensywną ekspozycją na alergeny.
Cel. Celem badań była analiza zjawiska alergii pokarmowej występującej wśród hospitalizowanych pacjentów na oddziale Alergologii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.
Materiał i metody. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Wywiad przeprowadzono przy użyciu autorskiej anonimowej ankiety wśród rodziców dzieci diagnozowanych i leczonych z powodu alergii pokarmowej na Oddziale Alergologicznym Dziecięcego Szpitala Klinicznego im. Antoniego Gębali w Lublinie. Badanie przeprowadzano od lutego do kwietnia 2013 roku. Materiałem badawczym było 100 ankiet, wypełnionych przez rodziców dzieci (48 chłopców, 52 dziewczynki, wiek od 20 miesięcy do 18 lat).
Wyniki i wnioski. Z analiz udzielonych odpowiedzi wynika, że najczęściej alergia ujawnia się po spożyciu mleka krowiego (43%), jaj (38%) i produktów zbożowych (36%), a wymioty i biegunka to najczęstsze objawy po spożyciu pokarmu powodującego alergię (72%). Wprawdzie aż u 86% dzieci ankietowanych rodziców potwierdzono alergię pokarmową i ustalono jej przyczynę, co jest niezbędne w ustalaniu diety dla dziecka, ale 1/3 badanych podało, iż alergeny zmieniają się wraz z wiekiem. Większość alergii pokarmowych u dzieci ankietowanych rodziców zdiagnozowano w najwcześniejszych okresach życia, a diagnoza ta została postawiona przez specjalistę alergologa (74%), co pozytywnie świadczy o procesie diagnozowania tych schorzeń w naszym kraju.
Słowa kluczowe: alergeny, alergia pokarmowa, przyczyny alergii.
|
|