Czy osoby w wieku 65+ są skłonne do korzystania z usług dietetycznych?

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Karol Augustowski, Magdalena Augustowska

3 (57) 2015 s. 251–256
Kliknij aby wrócić do spisu treści
251_3_57_2015.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Augustowski K, Augustowska M Czy osoby w wieku 65+ są skłonne do korzystania z usług dietetycznych?. Piel Pol. 2015;3(57):251–256.

Cel. Właściwe odżywianie się odgrywa bardzo istotną rolę, nie tylko ze względu na właściwy metabolizm, lecz także na możliwe interakcje, jakie mogą wystąpić na linii lek-pożywienie, szczególnie ważne u osób 65+, u których przyjmowanie leków nie należy do rzadkości. Pojawia się jednak ważne pytanie: jak przekonać osobę starszą do skorzystania z poradnictwa dietetycznego oraz do zmiany jej nawyków żywieniowych? Celem pracy była ocena skłonności osób w wieku 65+ do korzystania z usług dietetyka. Materiał i metody. Badaniami objęto 81 osób starszych zamieszkujących obszary zarówno wiejskie, jak i miasta, o różnym wykształceniu i sytuacji materialnej. Do badań wykorzystano autorski raptularz składający się z 19 pytań, za które można było uzyskać łącznie 25 punktów. Wyniki. Widoczny jest bardzo niski stopień świadomości żywieniowej osób starszych. Jednocześnie osoby w wieku 65+ są przeświadczone, że ich sposób żywienia jest prawidłowy. Konsekwencją tych przekonań jest brak potrzeby korzystania z porad dietetycznych. Wnioski. Przed dietetykami (jak również w pewnym stopniu przed lekarzami) wyrasta nowe, trudne, a może i najtrudniejsze zadanie – uzmysłowienie osobie starszej, że jej wiedza z zakresu żywienia jest ograniczona, przekonanie jej do skorzystania z pomocy dietetyka, a następnie zmiana jej nawyków żywieniowych.

Słowa kluczowe: osoby starsze, świadomość żywieniowa, poradnictwo dietetyczne, odżywianie.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone