Fraza do cytowania: Sińska B, Kucharska A, Michota-Katulska E, Zegan M Śniadania uczniów szkół podstawowych – ocena jakościowa. Piel Pol. 2015;3(57):273–277. Wstęp i cel. Spożywanie prawidłowo zbilansowanego śniadania warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój dzieci w wieku szkolnym. Celem pracy były: jakościowa ocena pierwszego i drugiego śniadania uczniów szkół podstawowych, wskazanie najczęściej popełnianych błędów w zakresie komponowania tych posiłków, a także wskazanie preferencji odnośnie asortymentu sklepiku szkolnego.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w dwóch celowo wybranych warszawskich szkołach podstawowych. Objęto nim 174 dzieci (10–13 lat). Wykorzystano kwestionariusz ankiety zawierający pytania dotyczące zwyczajów związanych ze spożywaniem pierwszych i drugich śniadań oraz opisy tych posiłków spożytych w dniu badania. Analizy otrzymanych wyników dokonano za pomocą programu Excel z wykorzystaniem metod statystyki opisowej.
Wyniki i wnioski. Zwyczajowo pierwsze śniadanie jadało 75,9% uczniów, natomiast drugie – 66,4%. Najczęściej występującymi błędami w zakresie komponowania tych posiłków są niewystarczająca częstotliwość występowania warzyw, owoców i odpowiednich napojów oraz włączanie produktów cukierniczych
i słodyczy do drugiego śniadania. Stwierdzono także niekorzystne pod względem zdrowotnym preferencje dotyczące wyboru produktów w sklepiku szkolnym. W celu zapobiegania konsekwencjom nieprawidłowego sposobu żywienia konieczne jest prowadzenie stałej edukacji żywieniowej dzieci i ich rodziców oraz osób odpowiedzialnych za asortyment sklepików szkolnych.
Słowa kluczowe: pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, dzieci w wieku szkolnym.
|
|