Fraza do cytowania: Kargulewicz A, Swora-Cwynar E, Marcinkowska E, Grzymisławski M Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych. Piel Pol. 2016;1(59):87–90. Wstęp. Ziarna chia należą do rodzaju Salvia, który obejmuje 900 gatunków z rodziny Lamiaceae. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (25–35%), stosunkowo wysoką zawartością białka (15–25%) oraz umiarkowaną zawartością węglowodanów (26–41%).
Cel. Celem pracy była charakterystyka odżywcza ziaren chia
– wskazano ich rolę w profilaktyce chorób metabolicznych.
Skrócony opis stanu wiedzy. Nasiona chia stanowią wartościowy składnik diety, ponieważ dostarczają znacznych ilości kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego. Ziarna chia zawierają również szereg składników o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Ziarna chia znajdują zastosowanie w diecie osób z nadmierną masą ciała, pacjentów z cukrzycą typu II oraz osób będących na diecie bezglutenowej. W badaniach u ludzi potwierdzono wpływ ziaren chia na obniżenie poposiłkowego stężenia glukozy w surowicy krwi, generowanie powstawania uczucia sytości oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju insulinooporności. Ponadto nasiona chia wykazują działanie przeciwzakrzepowe, antynowotworowe
i hipotensyjne.
Wnioski. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, znaczącą zwartość kwasu α-linolenowego (kwas omega-3) oraz właściwości antyoksydacyjne ziaren chia warto odkrywać i promować ich zastosowanie w codziennej diecie.
Słowa kluczowe: chia, cukrzyca, nadmierna masa ciała, kwas α-linolenowy.
|
|