Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Angelika Kargulewicz, Ewelina Swora-Cwynar, Emilia Marcinkowska, Marian Grzymisławski

1 (59) 2016 s. 87–90
Kliknij aby wrócić do spisu treści
87_1_59_2016.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Kargulewicz A, Swora-Cwynar E, Marcinkowska E, Grzymisławski M Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych. Piel Pol. 2016;1(59):87–90.

Wstęp. Ziarna chia należą do rodzaju Salvia, który obejmuje 900 gatunków z rodziny Lamiaceae. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (25–35%), stosunkowo wysoką zawartością białka (15–25%) oraz umiarkowaną zawartością węglowodanów (26–41%). Cel. Celem pracy była charakterystyka odżywcza ziaren chia – wskazano ich rolę w profilaktyce chorób metabolicznych. Skrócony opis stanu wiedzy. Nasiona chia stanowią wartościowy składnik diety, ponieważ dostarczają znacznych ilości kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego. Ziarna chia zawierają również szereg składników o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Ziarna chia znajdują zastosowanie w diecie osób z nadmierną masą ciała, pacjentów z cukrzycą typu II oraz osób będących na diecie bezglutenowej. W badaniach u ludzi potwierdzono wpływ ziaren chia na obniżenie poposiłkowego stężenia glukozy w surowicy krwi, generowanie powstawania uczucia sytości oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju insulinooporności. Ponadto nasiona chia wykazują działanie przeciwzakrzepowe, antynowotworowe i hipotensyjne. Wnioski. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, znaczącą zwartość kwasu α-linolenowego (kwas omega-3) oraz właściwości antyoksydacyjne ziaren chia warto odkrywać i promować ich zastosowanie w codziennej diecie.

Słowa kluczowe: chia, cukrzyca, nadmierna masa ciała, kwas α-linolenowy.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone