DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.10 Fraza do cytowania: Wiercigroch M, Fedosiejew M, Ławiński M Ocena stanu wiedzy pacjentów Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i ich rodzin na temat domowego żywienia pozajelitowego. Piel Pol. 2016;2(60):195–200. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.10 Wstęp. Szkolenie pacjentów lub ich opiekunów w zakresie żywienia pozajelitowego w warunkach domowych (ang. home parenteral nutrition – HPN) jest obowiązkową procedurą wykonywaną przed wypisaniem chorego do domu. Dopiero po uzyskaniu umiejętności w posługiwaniu się tunelizowaną centralną linią żylną oraz zaznajomieniem ze wszystkimi niezbędnymi procedurami żywienia pozajelitowego chory może być wypisany do domu. Prawidłowo przeprowadzone szkolenie gwarantuje pacjentowi bezpieczeństwo oraz pozwala na funkcjonowanie w życiu rodzinnym i społecznym.
Cel. Celem pracy była ocena stanu wiedzy pacjentów i ich opiekunów w zakresie prowadzenia żywienia pozajelitowego w warunkach domowych.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, wykorzystując jako narzędzie badawcze kwestionariusz ankiety składający się z 20 pytań. Ankietę po przeprowadzonym szkoleniu wypełniło 45 osób. Badanie prowadzono od grudnia 2014 do lipca 2015 r. Ankietę wypełniali pacjenci lub ich opiekunowie, którzy byli przeszkoleni w zakresie zasad żywienia pozajelitowego prowadzonego w warunkach domowych.
Wyniki. Odpowiedzi na pytania dotyczące sterylności oraz zasad obsługi cewnika centralnego były w większości prawidłowe. Zagadnienia dotyczące samego worka żywieniowego sprawiły ankietowanym większą trudność niż pytania związane z bezpiecznym posługiwaniem się cewnikiem centralnym.
Wnioski. Stan wiedzy pacjentów lub ich opiekunów dotyczący żywienia pozajelitowego w warunkach domowych po obowiązkowym szkoleniu jest oceniany przez personel szkolący jako dobry i gwarantujący bezpieczne posługiwanie się linią żylną.
Słowa kluczowe: żywienie pozajelitowe domowe.
|
|