Zachowania zdrowotne dziewcząt w wieku prokreacyjnym a profilaktyka otyłości, zaburzeń płodności i powikłań położniczych – doniesienie wstępne

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Małgorzata Mizgier, Grażyna Jarząbek-Bielecka, Ewa Jakubek, Jan Jeszka

4 (62) 2016 s. 524–528
Kliknij aby wrócić do spisu treści
524_4_62_2016.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.53

Fraza do cytowania: Mizgier M, Jarząbek-Bielecka G, Jakubek E, Jeszka J Zachowania zdrowotne dziewcząt w wieku prokreacyjnym a profilaktyka otyłości, zaburzeń płodności i powikłań położniczych – doniesienie wstępne. Piel Pol. 2016;4(62):524–528. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.53

Wstęp. Otyłość oraz nadwaga zostały uznane przez Światową Organizację Zdrowia za epidemie XXI wieku. Występowanie otyłości, jak i brak postaw prozdrowotnych to ważne zagadnienia w kontekście zdrowia prokreacyjnego kobiet, narastającego problemu zaburzeń płodności oraz występowania późniejszych powikłań położniczych. Cel. Celem pracy było uzyskanie informacji od dziewcząt w wieku prokreacyjnym, dotyczących stylu życia, w tym zbadanie postaw wobec odżywiania, w aspekcie problemu otyłości oraz zaburzeń płodności i powikłań położniczych, które są nierozerwalnie ze sobą związane ze sposobem żywienia i stylem życia. Praca ma na celu pokazanie priorytetów dotyczących działań w zakresie promocji zdrowia prokreacyjnego. Materiał i metody. W badaniach brały udział 93 uczennice szkół średnich, w wieku 17–19 lat. Badania przeprowadzono za pomocą opracowanej przez interdyscyplinarny zespół, składający się z lekarzy (w tym seksuologa), psychologów, dietetyka i pedagogów, ankiety-wywiadu lekarskiego dotyczącej problemów dziewcząt będących w okresie prokreacyjnym. W badaniach wykorzystano także kwestionariusz postaw wobec odżywiania EAT-26 (Eating Attitudes Test-26). Wyniki. Wśród dziewcząt 67,74% twierdziło, że jedzenie jest bardzo ważne, ale jednocześnie 56,99% codziennie spożywało słodycze, 36,56% codziennie zjadało żywność typu fast-food, a 45,16% dziewcząt nie jadło śniadań przed wyjściem do szkoły. Wykazano, że 50,54% nie uprawiało sportu, a 38,71% paliło papierosy. Ponadto 30,11% dziewcząt przynajmniej raz stosowało dietę odchudzającą, w wyniku której u 7,53% z nich doszło do zahamowania miesiączki. Zaburzenia postaw wobec odżywiania stwierdzono u 9,68% młodych kobiet. Wnioski. Wśród dziewcząt obserwuje się braki w edukacji prozdrowotnej. Niepokojący jest sposób żywienia, który w perspektywie czasu może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne, w tym generować nadwagę i otyłość. Ponadto stwierdzono fakt palenia papierosów przez prawie 40% młodych kobiet i nie podejmowanie przez ponad połowę badanych aktywności fizycznej, która pełni istotną rolę w profilaktyce otyłości, zaburzeń płodności i pozwala zapobiec wielu powikłaniom położniczym. Badania pokazują, że kobiety w wieku prokreacyjnym powinny być objęte programem edukacyjnym uwzględniającym zagadnienia dotyczące prawidłowych zachowań zdrowotnych. Edukacja powinna mieć na celu także zapobieżenie rozwojowi zaburzeń odżywiania (ED-Eating Disorders), które mogą mieć wpływ na zaburzenia płodności.

Słowa kluczowe: nadwaga, otyłość, żywienie, zaburzenia odżywiania, płodność, wiek prokreacyjny, powikłania położnicze.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone