Interwencja dietetyczna czy suplementacja witaminowo-mineralna podczas ciąży?

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Małgorzata Mizgier, Grażyna Jarząbek-Bielecka, Emilia Marcinkowska, Ewa Jakubek, Jan Jeszka

4 (62) 2016 s. 546–551
Kliknij aby wrócić do spisu treści
546_4_62_2016.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.57

Fraza do cytowania: Mizgier M, Jarząbek-Bielecka G, Marcinkowska E, Jakubek E, Jeszka J Interwencja dietetyczna czy suplementacja witaminowo-mineralna podczas ciąży?. Piel Pol. 2016;4(62):546–551. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.57

Wstęp. Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin. Pokrycie zapotrzebowania na większość z nich powinno być realizowane przede wszystkim poprzez prawidłowe bilansowanie diety, nie zaś wyłącznie poprzez suplementację preparatami farmaceutycznymi. Cel. Celem pracy było zbadanie, czy odpowiednio prowadzona zindywidualizowana interwencja dietetyczna u pacjentek ciężarnych prowadzi do poprawy sposobu żywienia kobiet i związanego z tym pokrycia zapotrzebowania na ważne z punktu widzenia ciąży składniki mineralne i witaminy. Materiał i metody. Do badań zgłosiło się 57 zdrowych kobiet ciężarnych z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała (BMI), w wieku od 22–41 lat. Sposób żywienia badanych oceniany był – na podstawie prowadzonego przez pacjentki dzienniczka bieżącego notowania – trzykrotnie tj. po zgłoszeniu się do badań, czyli przed wdrożeniem interwencji dietetycznej oraz po 10 i 18 tygodniach jej przebiegu. Wyniki. Przed rozpoczęciem interwencji żywieniowej obserwowano niedostateczną podaż większości składników mineralnych i witamin. Po 18 tygodniach interwencji zdecydowanie zbyt niskie spożycie, wyrażone jako procent normy spożycia, odnotowano wyłącznie w przypadku żelaza oraz folianów. Dieta nie pokrywała także w pełni zapotrzebowania na potas. Wnioski. Pacjentki poddane podczas ciąży 18-tygodniowej interwencji dietetycznej są w stanie, poprzez prawidłowe bilansowanie diety, pokryć zapotrzebowanie na większość składników mineralnych i witamin. Wyjątek stanowi kwas foliowy, w którą to witaminę dieta powinna być uzupełniana (głównie z uwagi na profilaktykę wad cewy nerwowej). U ciężarnych należy rozważyć także suplementację żelaza, gdyż jak wynika z niniejszych badań, pacjentki są w stanie tylko w połowie pokryć zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny. Natomiast w celu uzupełnienia potasu w diecie, należałby zwiększyć spożycie bogatych w ten składnik mineralny nasion roślin strączkowych (które były w niewielkich ilościach uwzględniane przez ciężarne w jadłospisie) lub innych bogatych w potas produktów spożywczych.

Słowa kluczowe: interwencja dietetyczna, ciąża, suplementacja, dieta.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone