DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2017.39 Fraza do cytowania: Mziray M, Siepsiak M, Żuralska R, Domagała P Znaczenie kwasu foliowego w diecie osób starszych. Zasadność suplementacji żywności. Piel Pol. 2017;2(64):293–299. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2017.39 Kwas foliowy (folacyna, folan, witamina B9) jest witaminą o istotnym znaczeniu dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Foliany znajdują się w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego. Wśród produktów roślinnych wysoką ich zawartością cechują się surowe i krótko gotowane zielone warzywa liściaste. Spośród produktów pochodzenia zwierzęcego jego wysoką ilość stwierdza się w podrobach. Niskie spożycie kwasu foliowego i w efekcie zbyt niski poziom tej witaminy w organizmie może być podłożem licznych schorzeń. Osoby starsze narażone są na wystąpienie niedoborów folianów nie tylko z powodu błędów w sposobie żywienia. Ich przyczyną może być osłabione wchłanianie czy czynniki związane ze stylem życia. Najgroźniejsze następstwa zdrowotne dla starszych osób łączą się z wysokim stężeniem homocysteiny we krwi, co jest czynnikiem wywołującym zaburzenia funkcji poznawczych, choroby sercowo-naczyniowe, a także nowotwory. Dostarczenie zgodnej z zapotrzebowaniem organizmu ilości folianu w diecie jest problematyczne, ponieważ długotrwałe przechowywanie produktów spożywczych, które są ich naturalnym źródłem, oraz ich obróbka technologiczna wpływają negatywnie na ilość i przyswajalność tej witaminy. Konieczne staje się więc stosowanie suplementacji.
Słowa kluczowe: kwas foliowy, osoby starsze, suplementacja żywności.
|
|