DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2017.58 Fraza do cytowania: Cisińska A Nawyki żywieniowe łódzkich gimnazjalistów. Piel Pol. 2017;3(65):437–442. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2017.58 Wprowadzenie. Racjonalne i zbilansowane odżywianie w okresie dojrzewania warunkuje prawidłowy rozwój organizmu człowieka, a nierzadko determinuje kondycję zdrowotną na dalsze etapy życia. Na 3-letni okres nauki w gimnazjum przypada czas ważnych przemian psychofizycznych i swoiste apogeum dojrzewania.
Cel. Ocena nawyków żywieniowych łódzkiej młodzieży gimnazjalnej; sformułowanie wniosków na temat możliwych działań prewencyjnych, profilaktycznych i edukacyjnych, wspomagających moderowanie procesu kształcenia w szkołach oraz wspierających merytorycznie działania wychowawczo-opiekuńcze rodziców.
Materiał i metody. Badanie ankietowe (metoda wiodąca) oraz wywiad (jako metoda uzupełniająca) objęły uczniów losowo wytypowanych klas I–III z dwóch łódzkich gimnazjów – szkoły publicznej i szkoły niepublicznej – w sumie 218 gimnazjalistów.
Wyniki. Wśród wielu zaobserwowanych parametrów charakteryzujących nawyki żywieniowe najbardziej szokujący wydaje się fakt, że tylko 60,5 % badanych zawsze przed wyjściem do szkoły spożywa śniadanie. Ponad 11% nigdy takiego posiłku nie zjada. Już w szkole 80% uczniów spożywa przygotowane w domu posiłki – przede wszystkim w formie kanapek.
Wnioski. Zależność między prawidłowym odżywianiem a kondycją zdrowotną jest dość oczywista i na ogół niekwestionowana, praktyka w omawianym zakresie nie zawsze nadąża za teorią. Ważne są zalecenia lekarzy i dietetyków, treści kształcenia ujęte w ramach obowiązującej w szkołach podstawy programowej, kampanie promujące zdrowe odżywianie, a także popularyzacja badań naukowych z dziedziny nauk medycznych i pokrewnych dyscyplin.
Słowa kluczowe: żywienie, uczeń, gimnazjum.
|
|