DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2017.78 Fraza do cytowania: Bielawska A, Skokowska B, Bączyk G, Taczyńska B Analiza stanu odżywienia osób w podeszłym wieku hospitalizowanych w oddziale chirurgicznym. Piel Pol. 2017;4(66):588–593. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2017.78 Wstęp. Starzenie się społeczeństwa to poważny problem współczesnego świata. Z procesem tym często wiąże się nieprawidłowy stan odżywienia, a to z kolei ma negatywny wpływ na stan zdrowia osób w podeszłym wieku. W związku z tym bardzo ważna jest ocena stanu odżywienia osób starszych.
Cel badań. Celem badań była ocena stanu odżywienia osób starszych hospitalizowanych na oddziale chirurgicznym.
Materiał i metody. Badaniem objęto 55 chorych (27 kobiet i 28 mężczyzn), przyjętych na Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Kolorektalnej Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego im. Józefa Strusia w Poznaniu. Badane osoby były hospitalizowane w celach diagnostycznych lub oczekiwały na zabieg operacyjny. Do przeprowadzenia badania zastosowano kwestionariusz MNA.
Wyniki. Analiza uzyskanych wyników wyłoniła 47% (26 osób) z ryzykiem niedożywienia i 53% (29 osób) z prawidłowym stanem odżywienia. Nieprawidłowy stan odżywienia dotyczył głównie kobiet. Wszystkie osoby w wieku 85 lat i więcej znalazły się w grupie ryzyka niedożywienia. Negatywny wpływ na stan odżywienia miały również choroby współistniejące, takie jak choroba nowotworowa i depresja.
Wnioski. 1) Istnieje uzasadniona potrzeba monitorowania stanu odżywienia osób starszych, ponieważ u wielu z nich występuje ryzyko niedożywienia. 2) Na stan odżywienia osób w podeszłym wieku wpływa wiele czynników zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. 3) Ryzyko niedożywienia wzrasta wraz z wiekiem pacjentów.
Słowa kluczowe: stan odżywienia, niedożywienie, osoby starsze.
|
|