Ocena zachowań żywieniowych chorych na nowotwór

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Olga Dąbska, Ewa Humeniuk, Katarzyna Pawlikowska-Łagód, Małgorzata Matuska

1 (67) 2018 s. 51–57
Kliknij aby wrócić do spisu treści
51_1_67_2018.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2018.6

Fraza do cytowania: Dąbska O, Humeniuk E, Pawlikowska-Łagód K, Matuska M Ocena zachowań żywieniowych chorych na nowotwór. Piel Pol. 2018;1(67):51–57. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2018.6

Wstęp. Choroby nowotworowe stanowią drugą po chorobach układu krążenia przyczynę zgonów w społeczeństwie polskim. Wielu autorów donosi, iż tzw. niehigieniczny styl życia, zwłaszcza zaś nieprawidłowy sposób odżywiania, może indukować wystąpienie chorób nowotworowych. Cel. Ocena zachowań zdrowotnych dotyczących przestrzegania zaleceń dietetycznych chorych na nowotwór w odniesieniu do czynników socjalnych i demograficznych. Materiał i metoda. Grupę badaną stanowiło 100 osób chorych na nowotwór. Posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową. Wykorzystano wybrane pytania Inwentarza Zachowań Zdrowotnych (IZZ) Zygfryda Juczyńskiego zaliczane do kategorii Prawidłowe Nawyki Żywieniowe (PNŻ) i autorską ankietę badającą regularność odżywiania wśród pacjentów onkologicznych. Analizy materiału badawczego dokonano przy użyciu pakietu statystycznego STATISTICA 12 i programu Microsoft Office Excel. Przyjęto poziom istotności p < 0,05, wskazujący na istotne statystycznie różnice bądź zależności. Wyniki. Ankietowani posilali się przeważnie 3–4 razy dziennie (53%). Zalecaną przez IZZ liczbę 5 posiłków deklarowało 35% badanych. Badania nie wykazały istotnego związku między liczbą dziennie konsumowanych posiłków a zmiennymi socjodemograficznymi i typem nowotworu, czasem trwania oraz rozpoznania choroby. W ogólnej ocenie analizowana próba uzyskała przeciętne rezultaty w kategorii Prawidłowe Nawyki Żywieniowe (3,36). Ankietowani deklarowali najlepsze zachowania żywieniowe wobec unikania spożycia soli (3,44), wobec konsumpcji dużej ilości warzyw i owoców (3,41), a także wobec dbania o prawidłowe odżywianie (3,38). Wnioski. Mimo nasilającego się społecznego przekonania, że dbanie o kondycję zdrowotną jest ważne, deklaracje osób z chorobą nowotworową dotyczące troski o stan własnego zdrowia nie korelują dodatnio z praktykami zdrowotnymi.

Słowa kluczowe: odżywianie, dieta, nowotwór, styl życia, zachowania zdrowotne.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone