Wiedza pacjentów na temat interakcji leków z żywnością i alkoholem

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Natalia Czech, Monika Gętek, Agnieszka Białek-Dratwa, Katarzyna Fizia, Małgorzata Muc-Wierzgoń, Ewa Nowakowska-Zajdel

2 (48) 2013 s. 73–78
Kliknij aby wrócić do spisu treści
73_2_48_2013.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Czech N, Gętek M, Białek-Dratwa A, Fizia K, Muc-Wierzgoń M, Nowakowska-Zajdel E Wiedza pacjentów na temat interakcji leków z żywnością i alkoholem. Piel Pol. 2013;2(48):73–78.

Wstęp. Pod pojęciem interakcji należy rozumieć wzajemne oddziaływanie na siebie dwóch lub więcej substancji, w wyniku którego ulegają zmianie ich indywidualne właściwości lub łączny skutek. Nieświadomość nieumiejętnego przyjmowania leków niesie za sobą poważne konsekwencje. Cel pracy. 1. Ocena wiedzy wybranej grupy pacjentów na temat interakcji między lekami a żywnością i alkoholem. 2. Określenie różnic w wiedzy na temat interakcji leków w grupie kobiet i mężczyzn. 3. Ocena przestrzegania zaleceń związanych z prawidłowym przyjmowaniem leków. Materiał i metody. Badaniami objęto 100 pacjentów (51 kobiet i 49 mężczyzn) w przedziale wiekowym 40–80 lat, średnia wieku: 56 lat ± 10. Wyniki. 65 badanych potwierdziło występowanie chorób wymagających stałego zażywania leków. Do najczęściej zgłaszanych zaliczano: nadciśnienie tętnicze i cukrzycę. 23 ankietowanych zapoznaje się z ulotką „zawsze”. 66 badanych nie wie z jakimi produktami nie powinno się łączyć zażywanych aktualnie leków. 75 ankietowanych nigdy nie zwróciło się do lekarza lub farmaceuty o poradę na temat właściwego przyjmowania leków. Wnioski. 1. Wiedza badanych na temat interakcji leków z żywnością i alkoholem nie jest wysoka. 2. Kobiety częściej niż mężczyźni czytają ulotki, popijają leki wodą. 3. Pacjenci w badanej grupie nie zawsze stosują się do właściwego przyjmowania leków.

Słowa kluczowe: żywność, leki, alkohol, interakcje.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone