Praktyczne zalecenia żywieniowe w trakcie chemioterapii u chorych na nowotwory przewodu pokarmowego

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Karolina Janion, Katarzyna Walkiewicz, Angelika Copija, Ewa Nowakowska-Zajdel

3 (69) 2018 s. 298–304
Kliknij aby wrócić do spisu treści

Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2018.37

Fraza do cytowania: Janion K, Walkiewicz K, Copija A, Nowakowska-Zajdel E Praktyczne zalecenia żywieniowe w trakcie chemioterapii u chorych na nowotwory przewodu pokarmowego. Piel Pol. 2018;3(69):298–304. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2018.37

Stan odżywienia chorych na nowotwory przewodu pokarmowego ściśle związany jest ze stosowanym leczeniem przeciwnowotworowym i występowaniem niepożądanych objawów związanych z terapią. Najczęściej u chorych w trakcie chemioterapii stwierdza się zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu, biegunki, zaparcia stolca oraz nudności i wymioty, co może powodować niechęć do jedzenia, w konsekwencji prowadzić do niedożywienia chorego. Szacuje się, że niedożywienie występuje u około 80% chorych z rakiem przełyku, u około 60% z rakiem żołądka i u 10–15% z rakiem jelita grubego. Stosowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych ma na celu łagodzenie niepożądanych objawów terapii oraz poprawiać stan odżywienia. Opieka dietetyczna powinna być włączona do planu opieki chorego i stanowić jego integralną część. W oddziałach szpitalnych, w których nie funkcjonuje zespół terapeutyczny, obowiązek zaznajomienia chorych z zaleceniami żywieniowymi spoczywa głównie na personelu pielęgniarskim, dlatego upowszechnianie tego typu opracowań wydaje się pomocne w codziennej pracy.

Słowa kluczowe: żywienie, chemioterapia, nowotwory przewodu pokarmowego.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone