Fraza do cytowania: Fizia K, Gętek M, Czech N, Muc-Wierzgoń M, Nowakowska-Zajdel E Metody oceny stanu odżywienia u chorych na nowotwory. Piel Pol. 2013;2(48):105–110. Nowotwory złośliwe są drugą po chorobach układu krążenia przyczyną zgonów w Polsce. Zaburzenia odżywiania są częstym objawem występującym u chorych na raka. Niedożywienie występuje u pacjentów onkologicznych nawet w 80%. Patofizjologia niedożywienia u chorych na nowotwory jest złożona, najczęstszymi przyczynami występowania zaburzeń odżywiania u tych pacjentów jest niedostateczne odżywianie drogą doustną, spowodowane wieloma czynnikami. Pierwotne i wtórne następstwa niedożywienia są bardzo niebezpieczne dla pacjentów. Wyznaczenie metod pozwalających rozpoznać odpowiednio wcześnie zagrożenie wystąpienia niedożywienia, czy stopień jego nasilenia jest ważne zarówno w opiece nad pacjentem, leczeniu, jak i dietetyce onkologicznej. W celu rozpoznania stanu niedożywienia u pacjentów przeprowadza się przesiewową oraz pogłębioną ocenę stanu odżywienia. Przesiewowa ocena oparta jest na prostych metodach, dokonuje się jej za pomocą narzędzi, takich jak formularze do przesiewowej oceny stanu odżywienia. Pogłębionej analizy dokonuje się natomiast za pomocą obiektywnych metod opartych o analizę wyników badań antropometrycznych, dodatkowych badań biochemicznych i immunologicznych. W przypadku wystąpienia zagrożenia niedożywieniem placówki podejmują odpowiednie kroki poprzez opracowanie dalszego planu leczenia pacjenta.
Słowa kluczowe: choroba nowotworowa, niedożywienie, ocena stanu odżywienia.
|
|