DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.43 Fraza do cytowania: Lewicka K Dieta matki karmiącej – fakty i mity dotyczące sposobu odżywiania w okresie laktacji. Piel Pol. 2019;3(73):312–317. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2019.43 Okres karmienia piersią jest szczególnym okresem życia kobiety oraz jej dziecka. Sposób odżywiania kobiet w okresie laktacji wciąż owiany jest szeregiem mitów i legend przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Macierzyństwo i okres laktacji to czas pełen wyzwań. Świeżo upieczona mama oprócz trudności i problemów związanych z karmieniem piersią niejednokrotnie musi zmierzyć się z opiniami nie tylko autorów książek, położnych i lekarzy, lecz także koleżanek, mam wypowiadających się na różnego rodzaju forach internetowych, babć i innych członków rodziny służących radami opartymi na własnym doświadczeniu i nierzadko wiedzy na temat sposobu odżywiania sprzed kilkunastu czy kilkudziesięciu lat. Odżywianie w okresie karmienia piersią to idealny czas na zmianę nawyków żywieniowych, ale nie powinno wiązać się ono z zakazami, wyrzeczeniami i lękiem.
W pracy przedstawiono ogólne zasady żywienia w okresie karmienia piersią, zalecenia dotyczące suplementacji witamin i mikroelementów oraz informacje dotyczące stosowania ziół w okresie laktacji. W dalszej części pracy przedstawiono skład mleka kobiecego oraz fakty i mity dotyczące diety matki karmiącej piersią.
Słowa kluczowe: karmienie piersią, dieta.
|
|