Przegląd badań oceniających wpływ czynników żywieniowych na poziom ekspresji lncRNA, których mechanizmy epigenetyczne potencjalnie mogą brać udział w przebiegu raka jajnika

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Dorota Gumiela

3 (77) 2020 s. 179–185
Kliknij aby wrócić do spisu treści
179_3_77_2020.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2020.21

Fraza do cytowania: Gumiela D Przegląd badań oceniających wpływ czynników żywieniowych na poziom ekspresji lncRNA, których mechanizmy epigenetyczne potencjalnie mogą brać udział w przebiegu raka jajnika. Piel Pol. 2020;3(77):179–185. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2020.21

Badania sugerują, że zwiększona ekspresja długich niekodujących RNA jest czynnikiem, który może wpływać na rozmiar nowotworu, a poziom ich ekspresji może być uzależniony od zwiększonego spożycia tłuszczu, który może prowadzić do otyłości. Celem pracy była ocena wpływu interwencji żywieniowej na poziom ekspresji lncRNA. Przeszukiwano bazę PubMed i ScienceDirect w okresie od 31 grudnia 2018 do 23 stycznia 2019 roku w celu znalezienia prac, które dotyczą wpływu żywienia na poziom ekspresji lncRNA. Użyto następujących słów kluczowych: lncRNA + high fat diet (dieta wysokotłuszczowa) (720 publikacji), lncRNA + obesity (otyłość) (142 publikacje), lncRNA + dietary (dieta) (480 publikacji). Znaleziono 1342 prace. Nie znaleziono badań z udziałem ludzi. Z przeglądu badań wykluczono prace, w których umieszczono informacje na temat sposobu podziału grup badanych zwierząt, przygotowania karmy bądź pomiaru ekspresji lncRNA po wprowadzeniu określonego sposobu żywienia. Do przeglądu włączono 4 badania z udziałem zwierząt, w których zastosowano interwencję żywieniową i oceniono jej wpływ na poziom ekspresji lncRNA, a także zawarto informacje o czasie trwania badania i poziomie ekspresji badanych lncRNA. Badania wskazują, że zastosowanie karmy wysokotłuszczowej (25% tłuszczu) może przyczynić się do istotnego statystycznie zwiększenia lub obniżenia poziomu ekspresji lncRNA. Wyższa zawartość tłuszczu w spożywanym pokarmie może wpływać na poziom ekspresji lncRNA nieposiadających potencjału kodowania białek.

Słowa kluczowe: rak jajnika, lncRNA, ekspresja, żywienie, otyłość.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone