Rodzinne środowisko żywieniowe jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Julita Wojciechowska

1 (51) 2014 s. 34–40
Kliknij aby wrócić do spisu treści
34_1_51_2014.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Wojciechowska J Rodzinne środowisko żywieniowe jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Piel Pol. 2014;1(51):34–40.

Wstęp. Artykuł ma na celu omówienie specyfiki czynników rodzinnych w budowaniu nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Ze względu na alarmujące statystyki dotyczące nadwagi i otyłości warto podjąć refleksje nad środowiskowymi czynnikami biorącymi udział w genezie tego zjawiska u dzieci ze względu na konsekwencje nie tylko zdrowotne, ale i psychospołeczne. Cel. Prezentowane wyniki badań dotyczą środowiska żywieniowego rodzin dzieci w wieku od 1 do 12 roku życia. Na podstawie tych informacji podejmowana jest w ramach szerszych badań analiza związku wybranych elementów środowiska żywieniowego z zachowaniami żywieniowymi dzieci i rodziców. Metoda. Analiza wyników oparta jest o metryczkę z podstawowymi danymi o sobie i rodzinie oraz na autorskim kwestionariuszu Rodzinne Środowisko Żywieniowe. Wyniki. Czas matek poświęcony na przygotowywanie posiłków jest istotnie statystycznie wyższy od czasu, jaki temu zajęciu poświęcają ojcowie, najczęściej rodzice razem z dziećmi zjadają kolację i obiad oraz podwieczorek, poza domem drugie śniadania i pierwsze śniadanie. W grupie dzieci starszych (powyżej 6 roku życia) istotnie spada poziom stabilności w zakresie warunków spożywana posiłków, jak i poziom planowania posiłków w rodzinie. Ujawniły się słabe, choć istotne statystycznie korelacje między obszarami badanymi przez kwestionariusz Rodzinne Środowisko Żywieniowe.

Słowa kluczowe: rodzinne środowisko żywieniowe, nawyki żywieniowe, profilaktyka.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone