Przegląd badań oceniających wpływ soku z buraka na zdrowie i aktywność fizyczną

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Dorota Gumiela

4 (82) 2021 s. 172–174
Kliknij aby wrócić do spisu treści
172_4_82_2021.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2021.19

Fraza do cytowania: Gumiela D Przegląd badań oceniających wpływ soku z buraka na zdrowie i aktywność fizyczną. Piel Pol. 2021;4(82):172–174. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2021.19

Związki azotowe są komponentem, który w największych ilościach występuje w szynce. Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że suplementacja azotanami w postaci soku z buraka wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi i niewielkim wpływem na wydolność fizyczną sportowców. Celem pracy jest ocena wpływu spożycia soku z buraków na poziom ciśnienia tętniczego krwi. Z dokonanego przeglądu piśmiennictwa wynika, że spożycie soku z buraków nie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Słowa kluczowe: związki azotowe, sok z buraka.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone