DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2021.19 Fraza do cytowania: Gumiela D Przegląd badań oceniających wpływ soku z buraka na zdrowie i aktywność fizyczną. Piel Pol. 2021;4(82):172–174. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2021.19 Związki azotowe są komponentem, który w największych ilościach występuje w szynce. Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że suplementacja azotanami w postaci soku z buraka wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi i niewielkim wpływem na wydolność fizyczną sportowców. Celem pracy jest ocena wpływu spożycia soku z buraków na poziom ciśnienia tętniczego krwi. Z dokonanego przeglądu piśmiennictwa wynika, że spożycie soku z buraków nie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego krwi.
Słowa kluczowe: związki azotowe, sok z buraka.
|
|