Fraza do cytowania: Grys AA, Czarnecka J, Zofia Sienkiewicz , Krupienicz A Wiedza mieszkańców województwa świętokrzyskiego na temat raka jelita grubego. Piel Pol. 2013;1(47):23–27. Wstęp. Rak jelita grubego jest jednym z najważniejszych problemów
społeczno-ekonomicznych na całym świecie. Badania epidemiologiczne
wykazują tendencje wzrostowe zachorowań i zgonów
zarówno kobiet, jak i mężczyzn na całym świecie.
Cel pracy. Celem pracy było poznanie poziomu wiedzy ludności,
zamieszkującej tereny wiejskie i miejskie województwa
świętokrzyskiego, na temat raka jelita grubego.
Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 40 respondentów
w wieku 50–80 lat. Połowa badanych wywodziła się z obszarów
miejskich, a druga połowa z obszarów wiejskich. Narzędziem
badawczym był autorski kwestionariusz, zawierający 13
pytań zamkniętych dotyczących poziomu wiedzy z zakresu
raka jelita grubego.
Wyniki. Uzyskane wyniki poddano analizie porównawczej. Ogólny
poziom wiedzy na temat raka jelita grubego kształtował się na
poziomie średnim (61%). Wykazano różnice w poziomie wiedzy
między mieszkańcami wsi (48%) i miast (66%). Różnica ta zauważalna
była w każdym pytaniu. Tylko 16 badanych miało wiedzę
na temat czynników ryzyka (11 badanych z grupy miejskiej i 5
respondentów z grupy wiejskiej).
Wnioski. Poziom wiedzy na temat raka jelita grubego klasyfikuje
się na poziomie średnim dla obszaru miejskiego, a niskim
dla obszaru wiejskiego. Należy przygotować programy edukacyjne
i profilaktyczne ze szczególnym uwzględnieniem środowisk
wiejskich.
Słowa kluczowe: rak jelita grubego, profilaktyka, czynniki ryzyka, metoda, leczenie.
|
|