Wiedza mieszkańców województwa świętokrzyskiego na temat raka jelita grubego

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Angelika Anita Grys, Józefa Czarnecka, Zofia Sienkiewicz, Andrzej Krupienicz

1 (47) 2013 s. 23–27
Kliknij aby wrócić do spisu treści
23_1_47_2013.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Grys AA, Czarnecka J, Zofia Sienkiewicz , Krupienicz A Wiedza mieszkańców województwa świętokrzyskiego na temat raka jelita grubego. Piel Pol. 2013;1(47):23–27.

Wstęp. Rak jelita grubego jest jednym z najważniejszych problemów społeczno-ekonomicznych na całym świecie. Badania epidemiologiczne wykazują tendencje wzrostowe zachorowań i zgonów zarówno kobiet, jak i mężczyzn na całym świecie. Cel pracy. Celem pracy było poznanie poziomu wiedzy ludności, zamieszkującej tereny wiejskie i miejskie województwa świętokrzyskiego, na temat raka jelita grubego. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 40 respondentów w wieku 50–80 lat. Połowa badanych wywodziła się z obszarów miejskich, a druga połowa z obszarów wiejskich. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz, zawierający 13 pytań zamkniętych dotyczących poziomu wiedzy z zakresu raka jelita grubego. Wyniki. Uzyskane wyniki poddano analizie porównawczej. Ogólny poziom wiedzy na temat raka jelita grubego kształtował się na poziomie średnim (61%). Wykazano różnice w poziomie wiedzy między mieszkańcami wsi (48%) i miast (66%). Różnica ta zauważalna była w każdym pytaniu. Tylko 16 badanych miało wiedzę na temat czynników ryzyka (11 badanych z grupy miejskiej i 5 respondentów z grupy wiejskiej). Wnioski. Poziom wiedzy na temat raka jelita grubego klasyfikuje się na poziomie średnim dla obszaru miejskiego, a niskim dla obszaru wiejskiego. Należy przygotować programy edukacyjne i profilaktyczne ze szczególnym uwzględnieniem środowisk wiejskich.

Słowa kluczowe: rak jelita grubego, profilaktyka, czynniki ryzyka, metoda, leczenie.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone