Fraza do cytowania: Wiśniewska-Łowigus M, Drobik P Zagrożenia związane ze spożywaniem kofeiny w ciąży. Piel Pol. 2013;1(47):28–33. Kofeina jest stosowana jako dodatek do wielu produktów
spożywczych. Występuje między innymi w napojach typu
„cola”, napojach energetyzujących, kawie, herbacie, czekoladzie.
Z uwagi na fortyfikację żywności, trudne jest określenie
całkowitego dziennego spożycia kofeiny. Kobiety w ciąży i płody
są bardziej narażone na negatywne oddziaływanie kofeiny,
z uwagi na wydłużony czas utrzymywania się dużego stężenia
tej substancji w organizmie. Przyszłe matki nie powinny spożywać
więcej niż 300 mg kofeiny na dobę. W pracy podjęto
próbę wyjaśnienia, czy kofeina może utrudniać zajście w ciążę,
skrócić okres jej trwania oraz powodować powstanie wad
rozwojowych płodu? Przeprowadzono analizę dostępnych w
naukowym piśmiennictwie prac badawczych dotyczących
wpływu stosowania kofeiny w okresie ciąży, określenia powiązań
między przyjmowaniem kofeiny a trudnościami z zajściem
w ciążę oraz jej zagrożeniami, a także wpływu dziennej dawki
na zdrowie. Badania potwierdziły negatywny wpływ kofeiny
na ciążę i zdrowie noworodka. Wykazano również embriotoksyczność
kofeiny w czasie ciąży, w dawce przekraczającej 300
mg/dobę. Udowodniono także związek pomiędzy spożywaniem
kofeiny a trudnościami z zajściem w ciążę.
Słowa kluczowe: kofeina, ciąża, zdrowie.
|
|