Zagrożenia związane ze spożywaniem kofeiny w ciąży

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Małgorzata Wiśniewska-Łowigus, Przemysław Drobik

1 (47) 2013 s. 28–33
Kliknij aby wrócić do spisu treści
28_1_47_2013.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Wiśniewska-Łowigus M, Drobik P Zagrożenia związane ze spożywaniem kofeiny w ciąży. Piel Pol. 2013;1(47):28–33.

Kofeina jest stosowana jako dodatek do wielu produktów spożywczych. Występuje między innymi w napojach typu „cola”, napojach energetyzujących, kawie, herbacie, czekoladzie. Z uwagi na fortyfikację żywności, trudne jest określenie całkowitego dziennego spożycia kofeiny. Kobiety w ciąży i płody są bardziej narażone na negatywne oddziaływanie kofeiny, z uwagi na wydłużony czas utrzymywania się dużego stężenia tej substancji w organizmie. Przyszłe matki nie powinny spożywać więcej niż 300 mg kofeiny na dobę. W pracy podjęto próbę wyjaśnienia, czy kofeina może utrudniać zajście w ciążę, skrócić okres jej trwania oraz powodować powstanie wad rozwojowych płodu? Przeprowadzono analizę dostępnych w naukowym piśmiennictwie prac badawczych dotyczących wpływu stosowania kofeiny w okresie ciąży, określenia powiązań między przyjmowaniem kofeiny a trudnościami z zajściem w ciążę oraz jej zagrożeniami, a także wpływu dziennej dawki na zdrowie. Badania potwierdziły negatywny wpływ kofeiny na ciążę i zdrowie noworodka. Wykazano również embriotoksyczność kofeiny w czasie ciąży, w dawce przekraczającej 300 mg/dobę. Udowodniono także związek pomiędzy spożywaniem kofeiny a trudnościami z zajściem w ciążę.

Słowa kluczowe: kofeina, ciąża, zdrowie.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone