Fraza do cytowania: Pudło H, Respondek M Sposób żywienia i nawyki żywieniowe osób ze schorzeniami układu krążenia. Piel Pol. 2014;3(53):191–197. Wstęp. Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Racjonalny sposób żywienia, urozmaicona
i zrównoważona pod względem energetycznym dieta, aktywny styl życia są podstawowymi warunkami zmniejszającymi prawdopodobieństwo zachorowania oraz rozwoju chorób o podłożu kardiologicznym.
Cel. Celem pracy była ocena zwyczajów żywieniowych oraz sposobu żywienia pacjentów z chorobami kardiologicznymi. W pracy uwzględniono trzy jednostki chorobowe: nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca oraz zaburzenia lipidowe.
Materiał i metody. W badaniu wzięły udział 193 osoby – 104 kobiety i 89 mężczyzn. Spośród badanych 65 osób cierpiało na chorobę niedokrwienną, 72 osoby chorowały na nadciśnienie tętnicze, a zaburzenia lipidowe zostały zdiagnozowane u 56 osób. Ocenę nawyków żywieniowych dokonano na podstawie autorskiej ankiety, uwzględniającej nawyki, preferencje oraz zwyczaje żywieniowe osób, a także danych osobowych oraz aktualnego stanu klinicznego. W celu oceny stanu odżywienia badanych dokonano pomiarów antropometrycznych.
Wnioski. Sposób żywienia i nawyki żywieniowe badanej grupy nie spełniały zaleceń związanych z dietoterapią istniejących schorzeń. Zdecydowana większość badanych charakteryzuje się nadwagą lub znaczną otyłością. Głównymi błędami żywieniowymi były: dosalanie potraw, dojadanie między posiłkami oraz smażenie potraw. Praca ukazuje potrzebę edukacji, podnoszenia świadomości żywieniowej w celu zmniejszenia zachorowalności na choroby układu krążenia.
Słowa kluczowe: układ krążenia, dieta, nawyki żywieniowe.
|
|