Dojrzałość żywieniowa matki a waga dziecka w wieku przedszkolnym

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Adrianna Potocka, Anna Najder

3 (53) 2014 s. 198–202
Kliknij aby wrócić do spisu treści
198_3_53_2014.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Potocka A, Najder A Dojrzałość żywieniowa matki a waga dziecka w wieku przedszkolnym. Piel Pol. 2014;3(53):198–202.

Wstęp. Wyniki badań dotyczących problemu dziecięcej otyłości wskazują, że rozwój tej choroby determinowany jest przez zbiór wielu czynników, włączając interakcyjny wpływ charakterystyk dziecka, rodziny i czynników społecznych. Kluczowe znaczenie w kształtowaniu masy ciała dziecka ma jego dieta. Osobą w największym stopniu zaangażowaną w żywienie dziecka jest zazwyczaj jego matka. Z kolei wybory matki dotyczące sposobu żywienia dziecka zależą między innymi od czynników społecznych i psychologicznych. Do czynników psychologicznych można zaliczyć dojrzałość żywieniową, która inicjuje i kontroluje postępowanie człowieka w sferze żywieniowej. Cel. Celem pracy było ustalenie, czy istnieje związek pomiędzy dojrzałością żywieniową matki a masą ciała jej dziecka. Materiał i metody. Zbadano ogólnopolską grupę 400 matek dzieci w wieku przedszkolnym. Do badań zastosowano autorski Kwestionariusz Dojrzałości Żywieniowej oraz ankietę socjodemograficzną własnej konstrukcji. Wyniki i wnioski. Wykazano, że wraz ze wzrostem ogólnej dojrzałości żywieniowej matki maleje wartość wskaźnika BMI dziecka (r = - 0,16; p < 0,05). Analiza wariancji (ANOVA) wykazała, że dojrzałość żywieniowa matki [F(2,397) = 9,5893; p > 0,05] jest istotnym źródłem zmienności wskaźnika BMI dziecka. Porównania post hoc wykazały, że dzieci matek charakteryzujących się wysokim poziomem dojrzałości żywieniowej uzyskiwały istotnie niższe wartości wskaźnika BMI w porównaniu do dzieci matek, u których stwierdzono niski lub przeciętny poziom dojrzałości żywieniowej (p = 0,0009). Poziom dojrzałości żywieniowej matki istotnie wpływa na poziom ryzyka wystąpienia u jej dziecka problemów zdrowotnych na tle przekarmienia. Dlatego dojrzałość żywieniową uznać można za istotny czynnik dla rozwoju dziecięcej otyłości. Jako że jest to właściwość indywidualna, którą w znacznym stopniu można modyfikować, warto ją uwzględnić w różnych interwencjach psychologicznych nastawionych na rozwój zasobów osobistych i ukierunkowanych na profilaktykę otyłości i innych chorób dietozależnych.

Słowa kluczowe: dojrzałość żywieniowa, zachowania żywieniowe, otyłość dziecięca, wskaźnik BMI, rodzice.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone