Wpływ diety na powstawanie ubytków tkanek twardych zębów niepróchnicowego pochodzenia – przeglad piśmiennictwa

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Ireneusz Całkosiński, Maciej Dobrzyński, Katarzyna Herman, Małgorzata Kowalczyk-Zając, Agnieszka Czajczyńska-Waszkiewicz, Katarzyna Fita, Olga Parulska

4 (54) 2014 s. 325–331
Kliknij aby wrócić do spisu treści
325_4_54_2014.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Całkosiński I, Dobrzyński M, Herman K, Kowalczyk-Zając M, Czajczyńska-Waszkiewicz A, Fita K, Parulska O Wpływ diety na powstawanie ubytków tkanek twardych zębów niepróchnicowego pochodzenia – przeglad piśmiennictwa. Piel Pol. 2014;4(54):325–331.

W pracy zwrócono uwagę na problem wpływu niewłaściwych nawyków żywieniowych na powstawanie ubytków twardych tkanek zęba pochodzenia niepróchnicowego, zwłaszcza erozji zębów. Ubytki erozyjne tworzą się pod wpływem działania czynników chemicznych. Najczęstszą przyczyną ich występowania jest zbyt częste spożywanie kwaśnych produktów i napojów, tj. soki owocowe, napoje gazowane typu Cola jak również owoców, zwłaszcza cytrusowych. Problem ten dotyczy zwłaszcza ludzi młodych. Postępujący proces erozyjny może doprowadzić do znacznej, nieodwracalnej destrukcji twardych tkanek zębów oraz do nadwrażliwości na bodźce termiczne, chemiczne i mechaniczne. Kwaśne środowisko przyspiesza uszkodzenie zębów spowodowane czynnikami mechanicznymi, dlatego z erozją zębów mogą współwystępować inne rodzaje ubytków pochodzenia niepróchnicowego, tj. abrazja, atrycja i demastykacja. Dlatego konieczne są działania profilaktyczne niedopuszczające do rozwoju wymienionych procesów patologicznych. Autorzy przedstawili zalecenia dla pacjentów, u których stwierdza się ryzyko rozwoju erozji zębów.

Słowa kluczowe: dieta, soki owocowe, erozje zębów.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone