Fraza do cytowania: Zegan M, Michota-Katulska E, Moszkowicz J, Sińska B, Kucharska A Zachowania żywieniowe wybranych grup studentów warszawskich uczelni. Piel Pol. 2015;1(55):47–53. Cel. Celem badania było porównanie zachowań żywieniowych studentów wybranych uczelni o profilu związanym i niezwiązanym z nauką o żywieniu człowieka.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w 2013 roku wśród 200 celowo dobranych studentów Politechniki Warszawskiej i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (po 100 osób w każdej grupie). W badaniu posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety.
Wyniki. Studenci spożywali zwyczajowo 4–5 posiłków w ciągu dnia. W diecie ponad połowy studentów WUM codziennie występowały warzywa, produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne. Mniej niż połowa sięgała codziennie po owoce. W przypadku studentów Politechniki Warszawskiej u nieco ponad połowy w codziennym jadłospisie występowały produkty zbożowe, natomiast mleko, przetwory mleczne, warzywa czy owoce codziennie spożywała mniej niż połowa tej grupy badanych. Dla większości młodzieży akademickiej uczestniczącej w badaniu charakterystyczne było zjawisko pojadania, w tym przede wszystkim słodyczy.
Wnioski. Uzyskane wyniki wykazały różnice w żywieniu studentów analizowanych uczelni. Nieco lepszymi zachowaniami żywieniowymi wykazali się studenci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Konieczne wydaje się prowadzenie edukacji prozdrowotnej całej młodzieży akademickiej.
Słowa kluczowe: zachowania żywieniowe, studenci.
|
|