Zachowania żywieniowe wybranych grup studentów warszawskich uczelni

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Magdalena Zegan, Ewa Michota-Katulska, Justyna Moszkowicz, Beata Sińska, Alicja Kucharska

1 (55) 2015 s. 47–53
Kliknij aby wrócić do spisu treści
47_1_55_2015.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Zegan M, Michota-Katulska E, Moszkowicz J, Sińska B, Kucharska A Zachowania żywieniowe wybranych grup studentów warszawskich uczelni. Piel Pol. 2015;1(55):47–53.

Cel. Celem badania było porównanie zachowań żywieniowych studentów wybranych uczelni o profilu związanym i niezwiązanym z nauką o żywieniu człowieka. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w 2013 roku wśród 200 celowo dobranych studentów Politechniki Warszawskiej i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (po 100 osób w każdej grupie). W badaniu posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety. Wyniki. Studenci spożywali zwyczajowo 4–5 posiłków w ciągu dnia. W diecie ponad połowy studentów WUM codziennie występowały warzywa, produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne. Mniej niż połowa sięgała codziennie po owoce. W przypadku studentów Politechniki Warszawskiej u nieco ponad połowy w codziennym jadłospisie występowały produkty zbożowe, natomiast mleko, przetwory mleczne, warzywa czy owoce codziennie spożywała mniej niż połowa tej grupy badanych. Dla większości młodzieży akademickiej uczestniczącej w badaniu charakterystyczne było zjawisko pojadania, w tym przede wszystkim słodyczy. Wnioski. Uzyskane wyniki wykazały różnice w żywieniu studentów analizowanych uczelni. Nieco lepszymi zachowaniami żywieniowymi wykazali się studenci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Konieczne wydaje się prowadzenie edukacji prozdrowotnej całej młodzieży akademickiej.

Słowa kluczowe: zachowania żywieniowe, studenci.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone