Stres a nawyki żywieniowe w populacji studentów

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Michał Sieński, Aleksandra Zając

4 (42) 2011 s. 246–253
Kliknij aby wrócić do spisu treści

Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Sieński M, Zając A Stres a nawyki żywieniowe w populacji studentów. Piel Pol. 2011;4(42):246–253.

Badania zostały oparte o poznawczo-transakcyjny paradygmat stresu Lazarusa. Teoria Lazarusa zakłada postrzeganie stresu jako relacji między osobą i otoczeniem, która została oceniona przez tę osobę, jako obciążająca, zagrażająca jej dobrostanowi, a tym samym przekraczająca jej zasoby. W badaniu mającym na celu potwierdzenie występowania zależności pomiędzy natężeniem odczuwanego stresu i strategiami radzenia sobie z nim a jakością stosowanej diety wzięły udział 43 osoby w przedziale wiekowym od 20 do 26 lat, w tym 26 kobiet i 17 mężczyzn. Procedura badawcza obejmowała wypełnienie trzech kwestionariuszy: Kwestionariusz Zdrowego Odżywiania (własnego autorstwa), PSS 10 (Skala Odczuwanego Stresu) i COPE (Wielowymiarowy Inwentarz do Radzenia Sobie ze Stresem) wraz z załączoną metryczką dostarczającą danych demograficznych na temat osób badanych. Analiza korelacji ani mediacje otrzymanych wyników nie potwierdziły zakładanej hipotezy, jednakże ujawniły inne zależności. Z badania wynika, że strategie radzenia sobie ze stresem (pozytywne przewartościowanie, aktywne radzenie sobie, poczucie humoru, zaprzeczenie, zachowania unikowe) korelują pozytywnie ze spożyciem niektórych produktów (fast-foody, przekąski, drób, rośliny strączkowe, orzechy) np. na poziomie istotności p = 0,05 strategia radzenia sobie ze stresem jaką jest pozytywne przewartościowanie koreluje dodatnio ze spożyciem przekąsek i fast foodów.

Słowa kluczowe: stres, strategie radzenia sobie ze stresem, dieta, studenci.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone