DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.3 Fraza do cytowania: Gładysz G, Kobos E, Czarnecka J, Imiela J Zachowania żywieniowe pielęgniarek w środowisku pracy. Piel Pol. 2016;2(60):149–157. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.3 Wstęp. Zachowania żywieniowe to postawy i sposoby postępowania człowieka, które w bezpośredni sposób powiązane są z zaspokajaniem potrzeb żywieniowych. Wśród czynników warunkujących zachowania żywieniowe wskazuje się rodzaj wykonywanej pracy oraz zawód.
Cel. Głównym celem badań była analiza zachowań żywieniowych pielęgniarek w środowisku pracy.
Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 140 pielęgniarek. Dobór próby do badań był celowy i polegał na świadomym wybraniu terenu badań, jakim był szpital, oraz osób mających minimum roczny staż pracy w zawodzie. W celu zebrania danych wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Analizę danych przeprowadzono z użyciem programów SPSS Statistics i Statistica.
Wyniki. W badanej grupie pielęgniarki z oddziałów zachowawczych spożywały większą liczbę posiłków niż te z oddziałów operacyjnych. Pielęgniarki pracujące w systemie jednozmianowym częściej spożywały 3 średnie posiłki dziennie, pracujące w systemie równoważnym – 4–5 mniejszych. Jak wynika z badań, pielęgniarki pracujące na nocnej zmianie częściej spożywają posiłki niż pielęgniarki niepracujące w tym czasie. Badane rzadko wypijały w pracy: soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, napoje gazowane i niegazowane. Przekąskami rzadko spożywanymi w pracy były: owoce, serki/jogurty, słodycze, chipsy, orzeszki. Dania typu instant częściej były spożywane w oddziałach zabiegowych.
Wnioski. Na zachowania żywieniowe pielęgniarek w środowisku pracy nie ma wpływu dostępność do stołówki/baru w miejscu pracy. Zmienne: staż pracy, system pracy i rodzaj oddziału mają wpływ na prezentowane przez pielęgniarki zachowania żywieniowe w pracy.
Słowa kluczowe: pielęgniarka, zachowania żywieniowe, środowisko pracy.
|
|