Ocena realizacji zasad zdrowego żywienia przez studentów wybranych uczelni warszawskich w kontekście profilaktyki nadciśnienia tętniczego

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Alicja Kucharska, Agnieszka Woźniak, Beata Sińska, Joanna Gotlib

3 (61) 2016 s. 383–388
Kliknij aby wrócić do spisu treści
383_3_61_2016.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.35

Fraza do cytowania: Kucharska A, Woźniak A, Sińska B, Gotlib J Ocena realizacji zasad zdrowego żywienia przez studentów wybranych uczelni warszawskich w kontekście profilaktyki nadciśnienia tętniczego. Piel Pol. 2016;3(61):383–388. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.35

Wstęp. Nadciśnienie tętnicze jest drugim, po nikotynizmie, czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecnie choruje na nie 9,5 miliona Polaków, wzrasta także jego rozpowszechnienie wśród młodzieży i młodych dorosłych. Fundamentalnym elementem profilaktyki nadciśnienia tętniczego jest prawidłowe żywienie. Cel. Celem pracy była ocena realizacji zasad zdrowego żywienia i zaleceń diety DASH przez studentów wybranych uczelni warszawskich w kontekście profilaktyki nadciśnienia tętniczego, a także wykazanie różnic w zachowaniach żywieniowych studentów różnych uczelni. Materiał i metody. Badaniem objęto 146 studentów (71 z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i 75 z Uniwersytetu Warszawskiego). Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety zawierający pytania dotyczące regularności spożywania posiłków, przerw pomiędzy nimi, liczby spożywanych porcji produktów zalecanych w diecie DASH, częstości spożycia wybranych grup produktów, zwyczajów związanych z dosalaniem potraw oraz samooceny sposobu żywienia. Wyniki. Badana grupa studentów nie realizowała w pełni zasad racjonalnego żywienia oraz zaleceń diety DASH, co przejawiało się w braku regularności spożywania posiłków, zbyt małym spożyciu produktów zbożowych, warzyw, owoców i orzechów oraz w nadmiernym spożyciu cukru i napojów słodzonych. Zachowania żywieniowe studentów WUM nie wykazywały istotnych pozytywnych różnic w porównaniu do studentów UW (wyjątek: większa regularność posiłków, mniejsze dosalanie potraw). Wnioski. Pożądane jest podjęcie działań mających na celu popularyzację wiedzy żywieniowej dotyczącej profilaktyki nadciśnienia tętniczego, a także motywowanie studentów do wprowadzania prozdrowotnych zachowań żywieniowych w codziennym życiu.

Słowa kluczowe: studenci, sposób żywienia, nadciśnienie tętnicze.



Copyright © 2024 Pielęgniarstwo Polskie. Wszelkie prawa zastrzeżone