DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.35 Fraza do cytowania: Kucharska A, Woźniak A, Sińska B, Gotlib J Ocena realizacji zasad zdrowego żywienia przez studentów wybranych uczelni warszawskich w kontekście profilaktyki nadciśnienia tętniczego. Piel Pol. 2016;3(61):383–388. DOI: http://dx.doi.org/10.20883/pielpol.2016.35 Wstęp. Nadciśnienie tętnicze jest drugim, po nikotynizmie, czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecnie choruje na nie 9,5 miliona Polaków, wzrasta także jego rozpowszechnienie wśród młodzieży i młodych dorosłych. Fundamentalnym elementem profilaktyki nadciśnienia tętniczego jest prawidłowe żywienie.
Cel. Celem pracy była ocena realizacji zasad zdrowego żywienia i zaleceń diety DASH przez studentów wybranych uczelni warszawskich w kontekście profilaktyki nadciśnienia tętniczego, a także wykazanie różnic w zachowaniach żywieniowych studentów różnych uczelni.
Materiał i metody. Badaniem objęto 146 studentów (71 z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i 75 z Uniwersytetu Warszawskiego). Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety zawierający pytania dotyczące regularności spożywania posiłków, przerw pomiędzy nimi, liczby spożywanych porcji produktów zalecanych w diecie DASH, częstości spożycia wybranych grup produktów, zwyczajów związanych z dosalaniem potraw oraz samooceny sposobu żywienia.
Wyniki. Badana grupa studentów nie realizowała w pełni zasad racjonalnego żywienia oraz zaleceń diety DASH, co przejawiało się w braku regularności spożywania posiłków, zbyt małym spożyciu produktów zbożowych, warzyw, owoców i orzechów oraz w nadmiernym spożyciu cukru i napojów słodzonych. Zachowania żywieniowe studentów WUM nie wykazywały istotnych pozytywnych różnic w porównaniu do studentów UW (wyjątek: większa regularność posiłków, mniejsze dosalanie potraw).
Wnioski. Pożądane jest podjęcie działań mających na celu popularyzację wiedzy żywieniowej dotyczącej profilaktyki nadciśnienia tętniczego, a także motywowanie studentów do wprowadzania prozdrowotnych zachowań żywieniowych w codziennym życiu.
Słowa kluczowe: studenci, sposób żywienia, nadciśnienie tętnicze.
|
|